Definition, Betydelse & Synonymer | Svenska ordet BEBYGGELSE
BEBYGGELSE
Definition av BEBYGGELSE
- (kulturgeografi) markområde bebyggt med en samling av (oftast ett större antal) uppförda byggnader
Antal bokstäver
10
Är palindrom
Nej
Sök efter BEBYGGELSE på:
Exempel på hur man kan använda BEBYGGELSE i en mening
- Stadens centrum ligger på ön Trossö, vars stadsplan och äldre bebyggelse upptogs på Unescos världsarvslista som en del av Örlogsstaden Karlskrona år 1998.
- Stadens centrum ligger på ön Trossö, vars stadsplan och äldre bebyggelse upptogs på Unescos världsarvslista som en del av Örlogsstaden Karlskrona år 1998.
- Inom tätorten finns centralortsfunktionen för tio kommuner och ytterligare en kommun, Botkyrka kommun, har bebyggelse som ingår i tätorten.
- Denna bebyggelse som växte fram brukar kallas för "Sveriges första stad" men det finns även andra stadsliknande bosättningar som är äldre, som Uppåkra i Skåne.
- Kommunen är starkt präglad av bebyggelse samt av Stockholms norra begravningsplats, i synnerhet södra delen.
- Permanent bebyggelse började uppföras på övningsplatsen på 1820-talet, då en del byggnader som tidigare stått vid officersbostället i Kvarnarp flyttades hit.
- Gatan har kulturhistoriskt värdefull bebyggelse, med bland annat ett stort bestånd av påkostade hyreshus från slutet av 1800-talet liksom värdefulla institutionsbyggnader från 1900-talet.
- En av Sveriges större städer, Örebro, har strandlinje vid Hjälmaren genom Rynningeviken även om staden saknar bebyggelse vid sjön.
- Bloemfonteins sammanhängande bebyggelse är egentligen indelad i de två orterna Bloemfontein (256 185 invånare 2011, 236,17 km²) och Mangaung (209 262 invånare 2011, 35,83 km²).
- Staden hyser till största delen låg bebyggelse och några enstaka högre byggnader, med kommersiellt centrum mellan Parque de la merced och Plaza de la cultura längs med Avenida segunda och primera.
- Vid Statistiska centralbyråns folkräkning den 1 november 1960 utgjorde Kullen en "viss ort, som i fråga om bebyggelse uppfyller betingelserna för att räknas som tätort men där invånarantalet befunnits uppgå till 150 men understiga 200" och hade 157 invånare.
- Två gravfält, liksom ett stort område med lämningar av bebyggelse, visar att gården varit bebodd under järnåldern.
- Från en ganska blygsam bebyggelse, staden hade på 1400-talet omkring 1 500 invånare, ökade invånarantalet så sakteliga, men det var först på 1700-talet som Glasgow fick sin verkliga uppblomstring.
- Den gamla 300 meter långa bygatan är numera delad av vägen från Eskilstuna mot Sundbyholm, men delar av byns äldre bebyggelse finns ännu bevarad.
- De omfattar bebyggelse i byarna Klinte, Nygård och Hagvards i Follingbo socken, belägna cirka åtta kilometer sydöst om centralorten Visby nära länsväg 143 mellan Visby och Roma.
- SCB har namnsatte småorten till Västergarn och Stora Mafrids även om byn Stora Mafrids ligger någon kilometer nordost om denna bebyggelse.
- Staden är rik på medeltida bebyggelse, den romanska katedralen, påvepalatset, ringmuren med sina 39 torn hör till de främsta.
- Vissa huslängor revs eller förminskades i slutet av 1990-talet och ersattes av mer småskalig bebyggelse för att skapa en öppnare miljö, 2236 lägenheter finns nu kvar, varav samtliga är hyresrätter.
- En glaspärla från slutet av 700-talet antyder att viss bebyggelse kan ha funnits inom stadens område även tidigare.
- Centrum av staden Ålesund ligger på öarna Hessa, Aspøya, Nørvøya med nyare bebyggelse belägna på öarna Uksenøya, de yttre delarna av "stadsområdet" sträcker sig till och med in på ön Sula som ligger i den närliggande Sula kommun.
Förberedelsen av sidan tog: 7 927,81 ms.