Definition, Betydelse & Synonymer | Svenska ordet BOD
BOD
Definition av BOD
- mindre, ofta ouppvärmd byggnad som bland annat kan används som förråd, garage eller gäststuga
- mindre affär, ofta specialiserad på en typ av vara
Antal bokstäver
3
Är palindrom
Nej
Sök efter BOD på:
Exempel på hur man kan använda BOD i en mening
- Detta är plural av bod i betydelsen 'fäbod', 'slåtterbod' med tillägg av sjönamnet Lingan som har bildats av ling med betydelsen 'ljung'.
- Han började sin verksamhet i mars 1912 i en bod på fyra kvadratmeter i den västra flygeln av basarlängorna på Kungstorget, där han sålde underkläder, "färdiga manskläder", mössor, hattar och arbetskläder.
- Familjen var fattig, men han skaffade sig ändå tidigt beläsenhet genom att studera gamla folianter i faderns bod.
- Under det han som gosse stod i bod hos sidenkramhandlaren Medberg i Stockholm blev han vid något tillfälle bemärkt av dåvarande kronprinsen Oscar, som, intagen av hans utseende och väsen, gav honom understöd att återta de avbrutna studierna.
- Margit och Peder hade sedan ett år tillbaka haft ett förhållande, och mötts i en bod nere vid sjön; dit hade hon sedan burit en kanna mjöd - bara ett stop, insköt Peder- sedan tio mark i pengar från Bagges kista.
- Gården omfattar en äldre tillbyggd parstuga, drängstuga, magasin samt en timrad bod samt norr därom ladugård och hönshus.
- Han motionerade om förbud mot användande av bärplockningsmaskiner, kvinnlig rösträtt vid borgmästarval i Stockholm, lättare sätt för skatteuppbörd och förbud mot vinförsäljning i bod där annat än sprit och öl säljes.
- Till säteriet hör en ålderdomlig utgård, kallad Björnäng, med mangård, bod, undantagsstuga och en ängslada i närmiljön.
- På huvudfasaden finnas trenne portar, av vilka den vänstra leder till köksdepartementet, den högra till en bod samt den mellersta är huvudentrén.
- Rensjösätern blev ett omfattande byggnadsprojekt med förutom den stora jaktvillan, tre ekonomibyggnader, en mindre bod och en lång plankvägg eller palissad mot norr.
- Ofta fanns här en hel liten bosättning med torvkåtor, en stolpbod på fyra eller sex stolpar för kläder, livsmedel och andra ägodelar, en enstolpig bod (njalla) för renkött, en lave (luovve) på krysställda störar med mera.
- Gården har en ålderdomlig prägel mycket på grund av de många uthusen: En bod med mjölkrum, snickarverkstad, ladugård, loge, får- och grishus, hönshus, jordkällare och tvättstuga.
- Vid Husarvikens strand fanns även grunden till en riven bod vilken Karl XV använde för förvaring av fiskeredskap och åror.
- Exempel på detta är den ogifta Anna Christina Thoma, som fick tillstånd för sig och sina syskon att bedriva sin döde fars affärsföretag, bod 77, i egenskap av kontingent- eller genantborgare, och den gifta Maria Cordtman, som bedrev storhandel med lärft (linne) både inom och utom landet separat från maken, järnhandlaren Johan Isaac Kegenwardt, som i stället handlade med strömming, spannmål, tobak och viner.
- I vinkel mot ladugården står en bod i skiftesvåerk som fungerat som vagnhus, lammhus med hoimd och snickarbod.
- Hon ägde andelar i ett saltmagasin, en kajplats i Beckholmens hamn, en bod och en sockerfabrik (stadens första) och segelduksfabrik, samt flera fartyg och sågar, andelar i flera skeppsrederier i Åbo, andelar i flera fartyg - sju fregatter av vilka hon byggt tre - importerade salt, tobaksblad och säd, och exporterade säd och trä.
- På Sjöbergen finns både rena odlingslotter av typen odlingsområden utan bod och stugbebyggda tomter för djurhållning av brevduvor, kaniner, höns, vaktlar, ankor, kalkoner, påfåglar, och bin.
- Bland äldre bebyggelse märks en parstuga, en bod och en länga som innehållit inspektorsbostad och kontor.
- Vid Nedergården fanns arbetarbostäderna, där finns ännu en parstuga, två enkelstugor samt en bod från 1800-talet, samt en ladugård och loge från omkring 1900.
- Vid Stora Hagnesta finns dock kvar gammal bebyggelse i form av en parstuga sammanbyggd med en enkelstuga och bodar samt en fristående bod.
Förberedelsen av sidan tog: 235,75 ms.