Definition & Betydelse | Svenska ordet BRÄNNVIDD
BRÄNNVIDD
Definition av BRÄNNVIDD
- (optik) avståndet mellan en lins eller en konkav spegel och dess brännpunkt
Antal bokstäver
9
Är palindrom
Nej
Sök efter BRÄNNVIDD på:
Exempel på hur man kan använda BRÄNNVIDD i en mening
- Objektivets brännvidd i samband med sensorstorleken i kameran avgör vilken del av motivet som kommer med på bilden.
- Om man dividerar objektivets brännvidd med bländartalet får man som resultat diametern i millimeter på den bländaröppning som ljuset ska passera innan det träffar filmen.
- Oscar Blads delvis spektakulära flygfotografier togs med en före detta militär handkamera, med 250 mm brännvidd och ett negativformat på 13x18 cm.
- Enheten kan även användas för speglar och optiska system, men vanligtvis använder man i dessa sammanhang brännvidd (som för speglar och kameraobjektiv) eller förstoring (exempelvis för kikare, luppar och mikroskop) som "styrkebeteckning".
- Inom stillbildsfotografin är ett normalobjektiv sådant att dess brännvidd är ungefär lika med diagonalen på den bild som projiceras på negativet.
- Vinkelförstoringen är ungefär lika med förhållandet mellan ögats närgräns (standardvärde 25 cm) och linsens brännvidd.
- Förstoringsglaset skapar en förstorad virtuell bild av föremålet framför linsen under förutsättning att avtåndet till föremålet är mindre än linsens brännvidd.
- Om den digitala sensorn är mindre än 35mm-film, visar ett objektiv med viss brännvidd ett beskuret och därmed mindre bildsnitt än på en 35mm sensor.
- Bildvinkeln bestäms av två faktorer, objektivets brännvidd och sensorstorleken (inom digitalfoto), enligt formeln:.
- Vill man öka avbildningsskalan kan man närma sig föremålet eller använda ett objektiv med längre brännvidd.
- Hans fotografi fotograferades med ett objektiv med kortare brännvidd än Wideners och visar därför mer av stridsvagnarna längre bort.
- Hugin hämtar självständigt nödvändiga informationer som brännvidd och exponering från digitala bilder och fogar sedan ihop delbilderna med hjälp av kontrollpunkter.
- Detta är en annan form av närgräns där man tar hänsyn till objektivets brännvidd, bländare eller ljusstyrka.
- Optisk zoom är den justering av objektivets brännvidd, och därmed hur mycket som kommer med på bilden (zoom), som görs med hjälp av optiken.
- Eftersom ett teleskops vinkelförstoring är lika med teleskopets brännvidd delad med okularets brännvidd, blir nettoeffekten att bilden förstoras.
- En refraktor består av ett ljussamlande objektiv som har lång brännvidd och en lins med kortare brännvidd som kallas okular.
- Då sensorn är mindre än en "full" 35mm filmruta får alla objektiv som används 1,5 ggr längre brännvidd.
- För att kunna fotografera en hel 22° halo måste objektivets bildvinkel vara minst 45°, vilket gör att en småbildskamera på 35 mm måste ha ett objektiv med 28 mm brännvidd eller kortare.
- Fokus lades på högkvalitativa zoomobjektiv, en nisch som var relativt outforskad i en tid då systemkameror främst använde objektiv med fast brännvidd.
- Ackommodationsmuskeln reglerar linsens brännvidd, alltså inställning för seende på långt eller nära håll.
Förberedelsen av sidan tog: 257,35 ms.