Definition & Betydelse | Svenska ordet BULJONG


BULJONG

Definition av BULJONG

  1. vätska från kokade delar av djur eller grönsaker som utgör grunden till soppor, såser som tillsätts som smaksättare

Antal bokstäver

7

Är palindrom

Nej

6
BU
JO
JON
ON

33

5

62

57
BG
BJU
BL
BO
BOG
BOJ
BOL
BON


Sök efter BULJONG på:



Exempel på hur man kan använda BULJONG i en mening

  • Efter att man har avlägsnat fettkakan på det kalla skinkspadet kokar man ihop det till en lagom salt buljong.
  • Den består av grönkål som repas och kokas i buljong eller spad från skinka, smörsteks i stekpanna och sedan får koka ihop med grädde.
  • Buljong kokas på många olika råvaror: nötkött (vanligen kallad köttbuljong), kalv, höna, fisk, svamp och grönsaker.
  • Soppor tillreds ofta genom att fisk, kött, grönsaker eller frukt kokas i vatten eller buljong och smaksätts med kryddor.
  • Raviolin serveras ofta i en sås såsom tomatsås, köttfärssås eller basilikasås, i buljong eller med olivolja och riven ost.
  • Den kan också strimlas och wokas, ingå i en pastasås, en sallad, i snabbgrytor eller sjudas i buljong, som den japanska rätten shabu-shabu.
  • Udon serveras oftast i en mild buljong (som i rätten kake udon som serveras i kakejiru som görs av dashi, japansk sojasås (shoyu) och mirin), som toppas av räk-tempura eller kakiage, eller friterad tofu.
  • Tempura serveras med en dipsås (tentsuyu, 天汁) bestående av dashi (出汁, buljong), mirin (味醂, sött risvin) och japansk soja samt riven daikon (大根, asiatisk rättika) och hyvlad ingefära.
  • Fiskbullar köps ofta på konserv och omges då av olika såser, såsom dillsås, hummersås, skaldjurssås, citronsås alternativt buljong.
  • En frikassé (franska: fricassée) är en tillagningsmetod av livsmedel där kött (vanligen från däggdjur, fågel eller fisk) samt grönsaker skärs i medelstora bitar och kokas i buljong eller sås, och därefter reds av med smör och grädde eller äggula.
  • Maträtten kan förutom köttfärs innehålla till exempel tomat (skalade, krossade, puré eller ketchup), gul lök, vitlök, buljong, grädde, mjölk, crème fraîche, vetemjöl och champinjoner.
  • Pilaff lagas med ris eller krossat vete (även bovete) som bryns i olja och sedan kokas i kryddig buljong.
  • Eldgrytan serveras som en mer eller mindre kryddstark buljong över eld, vari man sedan med pinnar för ned kött och grönsaker innan man doppar dem i en "dipsås" för att få en tilltalande smakbrytning.
  • Tamagoyaki (卵焼き) är en japansk omelett gjord på ägg, dashi (buljong), socker, sojasås och ibland piplök.
  • Vanligen kan salt, socker, buljong (om tomaterna inte är mycket mogna) och olika örtkryddor kan tillsättas efter smak.
  • Brunsås, även kallad brun sås, steksås och brun grundsås, är sås gjord på steksky och/eller mörk buljong och kryddor.
  • Vid tillagning kokas först gurkans buljong och sedan tillsätter man kött- eller fiskbuljong samt alla andra ingredienser.
  • En sked av den halvflytande pastan löses i en mugg hett vatten och ger ett slags buljong som kan drickas som den är eller användas för att smaksätta soppor och grytor, men man kan även breda ren Bovril på bröd, särskilt rostat sådant.
  • Pastan kommer ursprungligen från den italienska regionen Emilia-Romagna och där serveras den i buljong, med grädde, eller med en ragu eller liknande sås (särskilt i Bologna och Modena).
  • Den används när man vill plocka upp någonting ur en gryta med vätska i utan att hälla bort vätskan, till exempel när man friterar eller när man kokar buljong och de fasta delarna tas upp och slängs, samt till att avlägsna skummet när man kokar köttgrytor och liknande.


Förberedelsen av sidan tog: 81,47 ms.