Definition & Betydelse | Svenska ordet DANSKARNAS
DANSKARNAS
Definition av DANSKARNAS
- böjningsform av dansk
Antal bokstäver
10
Är palindrom
Nej
Sök efter DANSKARNAS på:
Exempel på hur man kan använda DANSKARNAS i en mening
- Svens hustru skall en gång ha räddat honom genom att daska till honom med sin brödspade och därmed avleda danskarnas misstankar, då de inte kunde tro en bondmora ha kurage nog att hantera en ädling som Gustav Vasa på det sättet.
- Svens hustru skall en gång ha räddat honom genom att daska till honom med sin brödspade och därmed avleda danskarnas misstankar, då de inte kunde tro en bondmora ha kurage nog att hantera en ädling som Gustav Vasa på det sättet.
- Den 13 juli var en vilodag och general Nils Bielke tog tillfället i akt och personligen recogniserade danskarnas linjer.
- 17 juli – Svenskarna anfaller danskarnas befästa läger utanför Kalmar, men tvingas dra sig tillbaka till Ryssby två mil norr om staden.
- Lübeck har nu övergått till danskarnas sida, eftersom Fredrik I har erbjudit bättre privilegier än Gustav Vasa har gjort.
- Sten Sture den yngre sägs enligt legenden ha klättat upp i eken för att därifrån få en bättre överblick över danskarnas framryckning.
- Traktens bönder hade sina sympatier för svenskarna på grund av danskarnas härjningar i nordvästra Skåne.
- Han utnämndes 1611 till ståthållare på Borgholms slott och överbefälhavare på Öland samt lyckades två gånger omintetgöra danskarnas försök att bemäktiga sig ön (februari 1612), men måste i juni 1612, sedan fienden nedskjutit befästningarna, ge upp slottet och ön.
- 1452 belägrades borgen av danskarna och kommendanten Eggert Krummedige valde då att ställa sig på danskarnas sida, men borgen intogs därefter av Eric Nipertz.
- Kunskaperna om denna byggnad är få, då det mesta arkivmaterial troligen försvann under danskarnas härjningar 1611.
- Svenskarnas ställning söder om Eldsberga ligger i Halmstads kommun, medan danskarnas ställning vid Genevad ligger i Laholms kommun.
- Den 25 september macherade svenskarna mot Hjärtum med avsikt att hämnas danskarnas tidigare härjningar.
- Den 11 februari 1659 gjorde svenskarna ett försök att storma staden, men tack vare danskarnas förberedelser och den överlägsna eldkraften hos försvaret, tvingades svenskarna att slå till reträtt med svåra förluster som följd.
- I denna version av krönikan omtalas visserligen inte platsen men i en annan version berättas att sheriffen, vars namn var Beaduheard, befann sig i staden Dorchester i Wessex när han fick meddelandet om danskarnas ankomst.
- Gränsen till Danmark gick under lång tid i närheten av Fässberg och den äldre kyrkan blev utsatt för danskarnas härjning på 1600-talet.
- En dansk visa uppger, att Brynte Bertilsson i denna strid var svenskarnas banerförare och blev nedhuggen av danskarnas befälhavare Tyge Krabbe.
Där var han bland annat med om att stoppa danskarnas framryckning vid Landvetter 27 maj 1645, samt i striderna vid Gamlestaden och på Hisingen under Hannibal Sehesteds anfall mot Göteborg i augusti 1645, det så kallade slaget vid Ranängen.- Den svenska arméfördelningen hade fått missvisande information om danskarnas framryckning och överrumplades när infanteriet under skydd av kavalleriet och artilleriet tågade ut från Uddevalla mot Göta älv, där man tänkt invänta lägligt tillfälle till motoffensiv.
- Vanligtvis är danskarnas måltider fördelade på tre huvudmåltider: frukost (morgenmad), lunch (frokost) och middag (aftensmad eller middagsmad).
- Den svenske kungen Magnus Eriksson fick tidigt kunskap om danskarnas planer och sände flera brev till gotlänningarna, i vilka han varskodde dem om ett förestående anfall.
Förberedelsen av sidan tog: 1 696,94 ms.