Definition, Betydelse & Anagram | Svenska ordet DRAPA
DRAPA
Definition av DRAPA
- (vardagligt) kåseri, korta versrader vanligen i satirisk eller ironisk stil
- (poesi) fornnordiskt kväde för att hylla någon, ofta kunglighet eller annan storman
Antal bokstäver
5
Är palindrom
Nej
Sök efter DRAPA på:
Exempel på hur man kan använda DRAPA i en mening
- Torsdrapan eller Torsdråpa (fornnordiska: Þórsdrápa) är ett kväde (se drapa) av den isländske skalden Eilífr Guðrúnarson, återgiven i 19 sammanhängande strofer i Snorre Sturlassons Edda.
- Kung Karls drapa är en svensk sång komponerad vid Karl XV:s frånfälle, år 1872, för manskör av politikern, författaren och kompositören Gunnar Wennerberg.
- Torarin lovtunga har ett likartat stef (omkväde) i den hyllning till kung Knut som kommit att kallas Huvudlösen (Hǫfuðlausn) eftersom skalden med denna drapa lyckades undgå en dödsdom som han fått efter att oavsiktligt ha förolämpat kungen.
- Även Bölverk upptogs i Haralds hird och är i Skáldatal omnämnd som en av dennes skalder, men det enda som bevarats av hans verk är sex fullstrofer och två halvstrofer ur en drapa om kungen.
- Första gången när han kvickt måste dikta en drapa om kungen och – kanske för att inspirationen tröt – "lånade" omkväde (stef) från en drapa som hans frände, skalden Ulf Sebbason, tidigare hade gjort.
- Tillnamnet "disaskald" (disens skald) låter ana att Torbjörn i sin ungdom författat en drapa till gudinnan Freja – den främsta av diser.
- I Skálda saga Haralds hárfagra (Sagan om Harald hårfagres skalder) berättas att hans frände Audun senare stal, eller plagierade, omkvädet till denna drapa i en egen dikt om kungen.
- Tords äldsta drapa, ur vilken något har bevarats, ägnades just denne Toralf Skolmsson, som år 961, vid 19 års ålder, utmärkte sig som Håkon Adalsteinsfostres hirdman i slaget vid Fitjar.
- I Litla-Jónssaga (Postolasögur) uppges han ha diktat en drapa på drottkvätt om aposteln Johannes, varav tre strofer citeras.
- Torkel Gislason (Þórkell Gíslason) var en isländsk 1100-talsskald som på ändrimmad "minsta" runhenda med fem stavelser i varje versrad författade en drapa om bornholmaren Bue Vesetason (Bui Vésetason), som omkom i Jomsvikingaslaget år 986.
- Huvudlösen (Höfuðlausn) kallas en drapa med vars hjälp en dödsdömd vikingatida skald lyckats köpa sig sitt liv genom att besjunga den furste som dömt honom till döden.
- När Torarin lovtunga av oförstånd besjöng Knut den store med en flock, dömdes han för detta majestätsbrott till döden, men benådades sedan han stuvat om flocken till en drapa samt tilldiktat stef.
- Vi vet inget om kvädets längd, men eftersom det har rört sig om en drapa bör den ha haft stef (omkväde) och diverse balkar (”kapitel”) i vilka ärorika episoder i den mäktige hövdingens liv har skildrats.
Förberedelsen av sidan tog: 187,53 ms.