Definition & Betydelse | Svenska ordet ENGELBREKT
ENGELBREKT
Definition av ENGELBREKT
- ett mansnamn med tyskt ursprung
Antal bokstäver
10
Är palindrom
Nej
Sök efter ENGELBREKT på:
Exempel på hur man kan använda ENGELBREKT i en mening
- Han var son till Bengt Stensson (Natt och Dag), men är för eftervärlden känd för att han våren 1436 slog ihjäl Engelbrekt Engelbrektsson.
- Arboga möte var en sammankomst som hölls 1435 för att diskutera och besluta om Sveriges angelägenheter och ledde till att Engelbrekt utnämndes till rikshövitsman.
- Engelbrekt Jonsson Myckelåsen, även känd som Engelbrekt från Morkarlby, var enligt Gustav Vasas öden och äventyr i Dalarna en av de två skidlöpare som skickades från Mora för att hämta tillbaka Gustav Vasa julveckan 1521.
- Frihetsvisan hyllar Engelbrekt och dennes nationella frihetskamp mot det danska förtrycket under Kalmarunionen, samt i den senare delen – känd som Biskop Thomas frihetsvisa – den nationella friheten och självbestämmanderätten.
- Engelbrekt Engelbrektsson, född förmodligen på 1390-talet okänt var, död 4 maj 1436 på nuvarande Engelbrektsholmen i Stora Mellösa socken i Närke, var en svensk bergsman och frälseman samt rikshövitsman (från 1435).
- Magnus Bengtsson (Natt och Dag), riddare, riksråd, lagman i Närke och Engelbrekt Engelbrektsson mördare.
- Lars Magnus Wohlin, född 24 juni 1933 i Stockholm (Engelbrekt), Stockholms stad, död 24 september 2018 i Stocksund, Danderyds distrikt, Stockholms län, var en svensk nationalekonom, ämbetsman, politiker och bankman samt riksbankschef.
- 1918 flyttades det dock till dagens datum, där det har funnits sedan dess, för att hedra minnet av den svenske 1400-talsupprorsledaren Engelbrekt Engelbrektsson, som ansågs ha avlidit denna dag 1436 (trots att det egentligen var 4 maj).
- 1436 – Den svenske upprorsledaren och rikshövitsmannen Engelbrekt Engelbrektsson blir mördad på en holme i Hjälmaren av Måns Bengtsson, då han är på väg till Stockholm.
- 13 januari – Engelbrekt Engelbrektsson utses till svensk rikshövitsman vid ett möte i Arboga, vilket tidigare felaktigt har ansetts som Sveriges första riksdag.
- 16 augusti – Engelbrekt tvingar vid ett möte i Vadstena svenska rådet att uppsäga kung Erik tro och lydnad (det vill säga avsätta honom).
- nuclear ship ("atomdrivet skepp") och placeras före ett atomdrivet fartygs namn, till exempel N/S Engelbrekt.
- Upproret riktade sig emot Erik av Pommern, då kung över Kalmarunionen, och leddes av frälsemannen Engelbrekt Engelbrektsson.
- net Engelbrekt, var ett värdekonservativt politiskt nätverk, grundat våren 2000 av Charlie Weimers, Philip Wildenstam och Björn Herstad, känt genom omnämnande i TV3-programmet Folkhemmet.
- Partiets grundare och ordförande var juridikstudenten Carl-Johan Swärdenheim, med bakgrund år 2000 i Kristdemokratiska ungdomsförbundet och det värdekonservativa nätverket Engelbrekt.
- Borganäs brändes ned av Engelbrekt Engelbrektsson och hans dalkarlar midsommardagen 1434, i protest mot den danske fogden på borgen.
- Axel Kock var son till köpmannen Johan Engelbrekt Kock (1815–1861) och Jeanette Ingeborg Bruzelius, och tillhörde en känd köpmansläkt från Skåne.
- Sigurd Richard Engelbrekt Wallén, född den 1 september 1884 i Tierps socken, död den 20 mars 1947 i Oscars församling, Stockholm, var en svensk skådespelare, sångare och regissör.
- Tor Björn Engelbrekt Isfält, född 28 juni 1942 i Linköping, död 17 januari 1997 i Gamla Enskede i Stockholm, var en svensk kompositör och musiker som särskilt ägnade sig åt filmmusik.
- Marschen ingick i "Engelbrekt och hans dalkarlar" som handlade om allmogeledaren och rikshövitsmannen Engelbrekt Engelbrektsson (ca 1390-1436), som hyllades som nationalhjälte i Engelbrektsvisan från 1470-talet, vars sista åtta strofer bildar Biskop Thomas frihetssång.
Förberedelsen av sidan tog: 258,62 ms.