Definition & Betydelse | Svenska ordet FOLKTRON
FOLKTRON
Definition av FOLKTRON
- böjningsform av folktro
Antal bokstäver
8
Är palindrom
Nej
Sök efter FOLKTRON på:
Exempel på hur man kan använda FOLKTRON i en mening
- Den nordiska folktron formades inom bondesamhällets diktning och berättarstruktur och fungerade främst som ett rättesnöre för människorna.
- Ordet "gök" i denna bemärkelse härstammar från folktron att man kunde bli "gökdårad", vilket innebar att man drabbades av otur eller sjukdom om man hörde göken på fastande mage, se vidare dårfågel.
- Ottarshögen i Vendels socken i Tierps kommun i Uppland är enligt folktron gravplats för en kung Ottar.
- Det har antagits att Grendel ursprungligen syftat på ett vattenväsen liknande näcken, som förekommit i folktron i England och Tysklands östersjökust.
- Det var det mest berömda berget under den grekiska antiken, eftersom gudarna enligt folktron vistades och hade sina boningar där.
- Hyllemor är i folktron i södra Sverige och Danmark ett kvinnligt andeväsen som lever under fläderträden.
- Lyktgubbe kallas i folktron de ljussken, irrbloss, ute i naturen som ofta associerades med en varelse som bar på en lykta.
- Mara eller nattmara är i folktron ett övernaturligt väsen som sades plåga sovande personer genom att sätta sig på deras bröst och "rida" dem (så kallad marritt), varvid en svår ångest- och kvävningskänsla uppstod.
- Odens jakt, eller vilda jakten, är i folktron ett följe av övernaturliga väsen som hörs nattetid, särskilt under senhösten och julen.
- Varulvar är i folktron människor som förvandlas till vargar eller vargliknande monster, antingen frivilligt, genom att använda magi, eller ofrivilligt på grund av en förbannelse.
- Älvan är i folktron ett kollektivt naturväsen som i skymningen och vid soluppgången kunde ses dansa över ängar, öppna fält och mossiga marker.
- Enligt folktron var han en god ande för skog och mark, vilken befordrade jordens fruktbarhet samt skänkte fruktsamhet åt djur och människor, men med tiden blev han alltmer en skogsgud.
- Blåkulla är den plats dit häxor enligt den svenska, finlandssvenska och norska folktron flög på kvastar under skärtorsdagen för att fira häxsabbat med Djävulen.
- Skålgrop (i folktron även kallad älvkvarn) är ett fornminne i form av en i sten huggen grop i storlekar från 5 till 10 mm diameter upp till över 300 mm diameter.
- Noaord eller noanamn kallas benämningar som används när det enligt folktron anses vara olycksbringande och därmed tabu att nämna ett visst ord.
- Naga (från sanskrit नाग nāga "orm"), är sedan äldsta tider inom den indiska folktron eller vissa lager därav ett slags övernaturliga väsen, som tänks ha ormform med människoansikte.
- Han utgav därefter en rad kampanolgiska skrifter, bland annat Kyrkklockor, klockare och klocksägner i Dalarne : en studie över Dalarnes kyrkklockor i historien, kulten och folktron (1928).
- Det har vidare hävdats att mononoke bara i filmens värld syftar på skogens väktare, utan ett tydligt förhållande till folktron.
- I folktron var bergtagning en föreställning om att övernaturliga väsen – i Sverige främst trollen, men även andra som vittra i Norrland ("vittertagen") – kunde lura med sig människor till sina boningar i berget eller under jorden, varpå dessa när de släpptes fria hade fått ett starkt förändrat sinnelag.
- Vasst emot är i folktron användandet av apotropeiska föremål (föremål som är avvärjande mot ondska) som fungerar genom att de är vassa eller spetsiga.
Förberedelsen av sidan tog: 109,02 ms.