Definition & Betydelse | Svenska ordet FRUKTKÖTT
FRUKTKÖTT
Definition av FRUKTKÖTT
- växtcellvävnad som tjänar till att förbättra spridningen av fruktens frön
Antal bokstäver
9
Är palindrom
Nej
Sök efter FRUKTKÖTT på:
Exempel på hur man kan använda FRUKTKÖTT i en mening
- Frukterna kan ha olika storlek, färg och fasthet, men är ofta långsmala och krökta, med mjukt, stärkelserikt fruktkött som omsluts av ett skal som kan vara gult, lila eller rött när frukten är mogen och oftast grönt när den är omogen.
- Sylt består av fruktkött från bär eller frukter som genom kokning eller rårörning med socker erhåller betydligt längre hållbarhet än vad frukten eller bäret hade haft om det inte hade syltats.
- Mamey (Mammea americana) är en frukt som till formen liknar avokado, men är större och har skrovligt och hårt ljusbrunt skal, rödrosa krämigt fruktkött och en mörkbrun eller svart stor kärna.
- Den är brandgul eller gul som mogen, har ett laxköttsfärgat fruktkött, är söt, välsmakande och smörartad i konsistensen.
- Gammalt är också gråpäronet med tjockt, strävt skal och sött, saftigt fruktkött, likaså det nu sällan förekommande grännapäronet, som Per Brahe uppges ha infört från Tyskland.
- Bärets fruktkött är ljusgrönt till skillnad från det europeiska bärets rödvioletta fruktkött och färgar därför inte av sig.
- Den stora frukten har grönt eller gröngult skal och ljusgult fruktkött, som till skillnad från korsningsprodukten grapefrukt är sött.
- Det speciella med Alicante Bouschet är att det är en så kallad Teinturier, dvs en druva med färgat fruktkött.
- Sprutgurkans elliptiska frukt har ett fruktkött (endokarp) vars celler innehåller glykosiden elaterinidin i så stor mängd att ett mycket högt osmotiskt tryck uppstår (ungefär 27 atm), varvid en stor spänning uppstår i den elastiska fruktväggen.
- Kokbananen skiljer sig från den vanliga bananen då den har fastare fruktkött och har lägre sockerinnehåll.
- I en jämförelse mellan dessa metoder för att sprida frön, är fördelen med fruktkött, att växten måste producera färre frön för att få lika många av dem utspridda, eftersom det inte bara är i förråd glömda och tappade frön som kommer att gro.
- Äpplet som är medelstort och har ett fett skal som är grön och rödfärgat, har ett mört fruktkött med en aning syrlig och söt smak.
- Lundbytorp är en äppelsort vars fruktkött är löst, saftigt, och har en smak som är söt och aningen syrlig.
- Trogsta är en relativt liten äppelsort med ett mestadels närmast ljusgrön skal, och ett saftigt fruktkött.
- Beroende på vilken kulturväxt det gäller kan praktiskt taget varje del av en växt utnyttjas, t ex blad, blommor, frön, fruktkött, ved, vedfibrer, bastfibrer, bark, rötter.
- Frukterna är ca 4-5 cm långa och 2,5-3 cm breda, ovala, violettblåa till svartblåa med gulgrönt fruktkött och sötsyrlig smak.
- De mogna, färska frukterna kallas kockelbär och har mörkrött fruktkött, som bekläder ett tunt, sprött skal, inom vilket finns ett njurformigt frö som inte utfyller skalets hålighet.
- I Tyskland görs Kirschwasser traditionellt på morellobär som är en sorts surkörsbär med mörkt fruktkött och starkt färgad fruktsaft.
- Judasörats fruktkött är segt och elastiskt, brosk- eller geléaktigt, men skrumpnar snabbt ihop vid torkning och blir benhårt.
- Läskens slogan är "Shake it to wake it" (engelska för "skaka så att den vaknar till") eftersom den innehåller fruktkött.
Förberedelsen av sidan tog: 178,55 ms.