Definition & Betydelse | Svenska ordet JÄSNINGEN


JÄSNINGEN

Definition av JÄSNINGEN

  1. böjningsform av jäsning

Antal bokstäver

9

Är palindrom

Nej

13
EN
GE
GEN
IN
ING

1

1

3

111
EG
EGS
EJ
EN
ENG


Sök efter JÄSNINGEN på:



Exempel på hur man kan använda JÄSNINGEN i en mening

  • Numera är Barkis i regel svagt sötad med sirap, socker, eller druvsocker, men enligt de flesta större bagerier är sötningen för att underlätta jäsningen och inte för söt smak.
  • Druvsaften blir därmed mer koncentrerad och man får också klart mindre vin per druva eftersom mycket av vätskan redan avdunstat innan jäsningen.
  • För vissa roséviner får skalen även vara med under en kort period vid jäsningen av musten för att ge vinet ännu starkare kulör och mustigare smak.
  • Ripasso innebär att vinet jäser en andra gång, två till tre veckor, tillsammans med jästresterna från jäsningen av en Amarone.
  • Båda jäsmedelstyperna har det gemensamt att de under jäsningen och/eller gräddningen frigör koldioxid som bildar små håligheter av gas i degen.
  • För att få portvinets söta smak tillsätter man druvsprit som dels avbryter jäsningen och därigenom förhindrar att allt socker omvandlas till alkohol, dels ger portvinet dess höga alkoholhalt.
  • Aceto Balsamico Tradizionale DOP tillverkas antingen i Modena eller Reggio Emilia och får endast innehålla druvmust som kokas i en omständlig process och där jäsningen sker långsamt i fat av trä.
  • Det som skiljer sig från bryggning av öl är att jäsningen producerar glukonsyra i stället för alkohol.
  • Efter jäsningen förflyttas massan bestående av körsbärsskal, körsbärskärnor och must till stora kopparpannor och destillationen påbörjas.
  • Dubonnet är en aperitif baserad på vin och kryddor där jäsningen stoppats genom tillsättning av alkohol.
  • Det Polsk-litauiska samväldet deltog senare i den intellektuella jäsningen under Upplysningen, som för det multietniska statsförbundet inte upphörde förrän stormakterna bakom Polens tredje delning kollapsade i samband med första världskrigets slut, efter delningarna och den politiska förstöring som pågick i nästan 123 år.
  • Till skillnad från de flesta ölsorter fortsätter inte jäsningen under lagringen, utan den åldras på samma sätt som vin.
  • Pektinet i musten fälls ut som gelé och förs upp till ytan av bubblor från den begynnande jäsningen.
  • Efter jäsningen tillsätts en nypa gurkmeja för färg och bakpulver eller Eno för att göra smeten luftig.


Förberedelsen av sidan tog: 100,80 ms.