Definition & Betydelse | Svenska ordet JÄSNINGEN
JÄSNINGEN
Definition av JÄSNINGEN
- böjningsform av jäsning
Antal bokstäver
9
Är palindrom
Nej
Sök efter JÄSNINGEN på:
Exempel på hur man kan använda JÄSNINGEN i en mening
- Numera är Barkis i regel svagt sötad med sirap, socker, eller druvsocker, men enligt de flesta större bagerier är sötningen för att underlätta jäsningen och inte för söt smak.
- Druvsaften blir därmed mer koncentrerad och man får också klart mindre vin per druva eftersom mycket av vätskan redan avdunstat innan jäsningen.
- För vissa roséviner får skalen även vara med under en kort period vid jäsningen av musten för att ge vinet ännu starkare kulör och mustigare smak.
- Ripasso innebär att vinet jäser en andra gång, två till tre veckor, tillsammans med jästresterna från jäsningen av en Amarone.
- Båda jäsmedelstyperna har det gemensamt att de under jäsningen och/eller gräddningen frigör koldioxid som bildar små håligheter av gas i degen.
- För att få portvinets söta smak tillsätter man druvsprit som dels avbryter jäsningen och därigenom förhindrar att allt socker omvandlas till alkohol, dels ger portvinet dess höga alkoholhalt.
- Aceto Balsamico Tradizionale DOP tillverkas antingen i Modena eller Reggio Emilia och får endast innehålla druvmust som kokas i en omständlig process och där jäsningen sker långsamt i fat av trä.
- Det som skiljer sig från bryggning av öl är att jäsningen producerar glukonsyra i stället för alkohol.
- Efter jäsningen förflyttas massan bestående av körsbärsskal, körsbärskärnor och must till stora kopparpannor och destillationen påbörjas.
- Dubonnet är en aperitif baserad på vin och kryddor där jäsningen stoppats genom tillsättning av alkohol.
- Det Polsk-litauiska samväldet deltog senare i den intellektuella jäsningen under Upplysningen, som för det multietniska statsförbundet inte upphörde förrän stormakterna bakom Polens tredje delning kollapsade i samband med första världskrigets slut, efter delningarna och den politiska förstöring som pågick i nästan 123 år.
- Till skillnad från de flesta ölsorter fortsätter inte jäsningen under lagringen, utan den åldras på samma sätt som vin.
- Pektinet i musten fälls ut som gelé och förs upp till ytan av bubblor från den begynnande jäsningen.
- Efter jäsningen tillsätts en nypa gurkmeja för färg och bakpulver eller Eno för att göra smeten luftig.
Förberedelsen av sidan tog: 100,80 ms.