Definition, Betydelse & Synonymer | Svenska ordet KÄRR
KÄRR
Definition av KÄRR
- (naturgeografi) mindre vattensamling som håller på att växa igen, slags våtmark
Antal bokstäver
4
Är palindrom
Nej
Sök efter KÄRR på:
Exempel på hur man kan använda KÄRR i en mening
- Ett kärr är en typ av våtmark: en myr vars vatten huvudsakligen kommer från den anslutande fastmarken.
- Det är ett mycket artrikt släkte fleråriga växter och vanligt i nästan hela Sverige, framför allt där marken är fuktig, som i kärr, vid sjöstränder och i vattensamlingar.
- I grekisk mytologi är najaderna (grekiska: νάειν, "flöda", "strömma") färskvattensnymfer som styr över floder, bäckar, strömmar, källor, brunnar, kärr, dammar och sjöar.
- Metan kallas även sumpgas, eftersom den bildas vid nedbrytning av organiskt material i syrefattiga miljöer, till exempel bottnen på kärr.
- Under Nordiska sjuårskriget (1563–1570) stred svenskarna under ledning av befälhavaren Charles de Mornay mot danska kungen Fredrik II i slaget vid Mareds kärr, som stod där nuvarande Oskarström nu ligger.
- Första delen av namnet kommer från ordet "skatt" och efterledet "kärr" kommer av att platsen var svårbrukad och utnyttjades i första hand till lövtäkt och bete.
- De naturtyper som bidragit till att göra Granliden till Natura 2000-område är skogbevuxen myr, västlig taiga och som det heter i beslutet ”öppna svagt välvda mossar, fattiga och intermediära kärr och gungflyn”.
- Namnet tros ha uppkommit genom de stockbelagda övergångsställen som fanns i kärr i området, bland annat i Västra Långängskärret som numera är uppdämt till en fågelsjö.
- Detta land med stora floder och sanka kärr var svårt att försörja en stor befolkning, men de ogenomträngliga skogarna erbjöd skydd mot inträngande fiender.
- Piprensarmossa växer i våtmarker, främst i rikkärr men i norra Sverige även i mer näringsfattiga kärr.
- Tuvstarr växer vanligtvis på våt, näringsrik mark, såsom källdrag, kärr, strandängar, bäckkanter, diken, och övergivna slåttermarker.
- Förleden innehåller lagg, 'knat, strand (av mosse, kärr, sjö eller å)' och kan ursprungligen syftat på en ö i den forntida fjärd som uppfyllde området.
- Katusvråken föredrar torra, främst öppna biotoper, som grässlätter med utspridda träd, ofta nära vatten och kärr.
- Man insåg att startbanorna, byggda på djup lera i ett gammalt kärr, skulle kräva stora finansiella satsningar för att kunna bära större flygplan.
- Öknebo härads område består av omväxlande berg- eller skogsmark, kuperade slättbygder, sjöar och kärr.
- Marken närmast åarna är sank och särskilt i norr återfinns en hel del kärr, men i övrigt finns såväl goda lerjordar med jordbruk som skogsområden.
- Namnet Stockby, med den forntida stavningen Stukka by, tros ha uppkommit genom de stockbelagda övergångsställen som fanns i kärr i området, bland annat i Västra Långängskärret som numera är uppdämt till en fågelsjö.
- Bunkestarr är ganska vanlig i Norden och återfinns på våt, näringsrik dy- eller lerjord som exempelvis stränder, kärr och ofta vid utflöden.
- Svedstarr är ganska vanlig i Norden och påträffas vanligtvis på näringsrik, gärna kalkhaltig torv- eller sandmark i fjällen, som exempelvis rikmyrar, ängar, översilade kärr, stränder, hedar, klipphyllor och rasbranter.
- Nålstarr är vanlig i Norden och återfinns på öppen, något rikare, fuktig, gärna genomsilad torvmark, såsom kärr, mossar, ängar och stränder.
Förberedelsen av sidan tog: 274,41 ms.