Definition & Betydelse | Svenska ordet KÖKEN


KÖKEN

Definition av KÖKEN

  1. böjningsform av kök

Antal bokstäver

5

Är palindrom

Nej

5
EN
ÖK

1

17

35

13
EK
EN
KK
KN


Sök efter KÖKEN på:



Exempel på hur man kan använda KÖKEN i en mening

  • Sedan dess har flera av husen renoverats och utrustats med stora inglasade balkonger och lösningar som burspråk i köken.
  • Beroende på de olika köken (persiska, turkiska, grekiska, italienska, armeniska, afrikanska med flera) och deras traditioner kan rätten innehålla såväl kött som kyckling, lamm, biff eller musslor och räkor.
  • Under denna period etablerades många nya vanor inom kosthållning och matlagning över hela Europa och många av dessa blev en grund för de moderna europeiska köken.
  • Rätten är även populär i de nationella köken i andra delar av närområdet och förekommer liksom i Bosnien och Hercegovina även i de övriga före detta jugoslaviska delrepublikernas lokala kök.
  • Berbere är en stark och smakrik kryddblandning som är en viktig ingrediens i de etiopiska och eritreanska köken och används i soppor och grytor.
  • Vid ett tillfälle, då en hälsoskyddsinspektör hotar stänga hotellet, tar Terry detta med en klackspark och börjar föreläsa för Basil om hur snuskiga köken är även i de finaste hotell.
  • Maten i Förenade Arabemiraten är generellt mycket likt köken ifrån de länder som många invånare i Förenade Arabemiraten invandrat från, såsom libanesiska köket, kinesiska köket och indiska köket samt alla de arabiska köken.
  • Av de ätbara arterna konsumeras fruktköttet vid olika mognadsgrader och används som ett stort antal olika aptitretare och sötsaker i de sydostasiatiska köken.
  • Det grek- och turkcypriotiska köket består av många grillrätter och grytor, ofta smaksatta med citron, yoghurt, persilja och vitlök, och är i allmänhet mindre skarpt än köken från Mellanöstern.
  • Likt några asiatiska kök lägger de europeiska köken ofta stor vikt vid såser som smaktillsatser, kryddor och tillbehör (delvis på grund av svårigheten att få kryddor att fästa på de stora köttbitar som används i Europa).
  • Matkulturen i Istrien, Kvarner och Dalmatien vid den Adriatiska kusten har sina rötter i de romerska, illyriska och grekiska köken.
  • Den näst största influensen kom från de levantinska och turkiska köken, senare till stor del via serbiska köket, i form av sarma, moussaka, pilaff, pitabröd, burek, ćevapčići, kebab och turkiska sötsaker såsom baklava och tulumba.
  • Piti är speciellt populär i azeriska, iranska (där den kallas abgoosht eller dizi), tadzjikiska och turkiska köken.
  • Köket har blandats av influenser från berberiska, arabiska, turkiska, Andalusiska köken, spanska köken och franska köken.
  • Exempel på praktikfall som tas upp är Frälsningssoldater som förbjudits sälja hembakta bullar till välgörenhet, Förskolor som förbjuder barnen att vistas i köken och ibland till och med bre sina egna smörgåsar, och inte minst Korvmojjen som förbjöds göra eget potatismos på grund av den extrema fara som potatisens jord innebär om man tar in den i sitt kök, istället rekommenderades ägarna att använda sig av det kliniskt rena pulvermoset som processats fram i den kliniskt rena industrin.
  • Enligt historikern Lizzie Collingham utvecklades den moderna biryani i de kungliga köken i mogulriket (1526–1857) där den sammanslogs med de inhemska kryddiga risrätterna i Indien.
  • Det blir nedslag i såväl det svenska som de franska och tyska köken, där exempelvis den gamla tidens brännvinsbord (smörgåsbordets föregångare) tillagas och åskådliggörs.
  • På 1960-talet genomfördes en varsam upprustning av husen som innebar att köken förnyades, vatten och avlopp installerades och torrdass ersattes av vattentoaletter.
  • De båda köken nåddes via var sin kökstrappa med hiss och till köket hörde, som brukligt, ett serveringsrum.


Förberedelsen av sidan tog: 129,59 ms.