Definition & Betydelse | Svenska ordet KOLHYDRATER


KOLHYDRATER

Definition av KOLHYDRATER

  1. böjningsform av kolhydrat

Antal bokstäver

11

Är palindrom

Nej

17
AT
DR
DRA
ER
HY

3

3

810
AD
AH
AK
AKT


Sök efter KOLHYDRATER på:



Exempel på hur man kan använda KOLHYDRATER i en mening

  • Tillsammans med kolhydrater, lipider och nukleinsyror utgör proteinerna huvudbeståndsdelen i allt levande.
  • Sockerarterna är kolhydrater såsom monosackarider, disackarider samt oligosackarider med korta kolkedjor.
  • Kostfibrer, numera benämnt fibrer, är kolhydrater (med undantag för lignin som är kostfiber men ej kolhydrat) som inte kan brytas ned av tarmens enzymer (det vill säga spjälkas).
  • Jäsning av en råvara som innehåller jäsningsbara kolhydrater i form av socker eller stärkelse, för att framställa etanol.
  • Snabbmat är en typ av massproducerad mat avsedd för återförsäljning i restauranger och liknande där fokus ligger på snabbt tillagad mat som ofta innehåller snabba kolhydrater.
  • Ämnet spelar en avgörande roll i fotosyntesen, det vill säga växternas omvandling av koldioxid, vatten och ljusenergi till kolhydrater och syrgas.
  • Då varje fosforsyramolekyl under biologiska förhållanden kan bilda estrar med två alkoholer kan den bilda långa kedjor med kolhydrater som har flera alkoholgrupper.
  • Namnet amyloid kommer från amylum, det latinska namnet för stärkelse, eftersom man ursprungligen trodde att de upplagrade ämnena utgjordes av kolhydrater.
  • Bakterierna bryter även ned en del kolhydrater som resten av matspjälkningssystemet inte kunnat ta hand om, såsom cellulosa.
  • Disackarider är en av de fyra kemiska grupperingarna av kolhydrater (monosackarider, disackarider, oligosackarider och polysackarider).
  • Kolhydratrika livsmedel med högt GI-värde kallas i samband med GI-baserade dieter ofta för "snabba kolhydrater", medan de med lågt GI-värde kallas för "långsamma kolhydrater".
  • Amylas är en grupp enzymer som spjälkar kolhydrater, genom att katalysera hydrolys av α-1,4-glykosidbindningar mellan monosackarider i stärkelse och glykogen.
  • G1: Cellen ökar i storlek, proteiner, kolhydrater och lipider karakteristiska för celltypen tillverkas, och cellen gör sig redo för DNA-syntes.
  • Syran tillverkas genom oxidation av kolhydrater eller glukos, med hjälp av salpetersyra eller luft och vanadinpentoxid.
  • I tiden när man inte visste hur detta gick till myntade man termen fotosyntes utan att känna till hur många eller hur olika delprocesser som ingick: från absorbering av foton till bildandet av kolhydrater.
  • Matvete är ett mättande och nyttigt alternativ till snabbare kolhydrater och innehåller nästan dubbelt så mycket protein (ca 13 %) som ris.
  • När födan rör sig in i kroppens katabolism, är det framförallt tre stora delar som kroppen bryter ner: proteiner, fetter och kolhydrater.
  • Livsmedel rika på enkla kolhydrater som socker är de som oftast förknippas med sötma, men det finns andra naturliga och konstgjorda ämnen som är söta vid mycket lägre koncentrationer.
  • Kosttillskott är livsmedel med syfte att komplettera den vanliga maten och kan innehålla exempelvis vitaminer, mineraler, fetter, proteiner och kolhydrater.
  • Det man då talar om är en fördelning av energin (Kcal) från de olika delarna i kosten, det vill säga protein, kolhydrater och fett.


Förberedelsen av sidan tog: 327,14 ms.