Definition, Betydelse, Synonymer & Anagram | Svenska ordet KRYDDA


KRYDDA

Definition av KRYDDA

  1. (matlagning) ingrediens som används i relativt små mängder i maträtter för att ge en starkare eller godare smak
  2. (växter) kort för kryddväxt
  3. (matlagning) tillsätta krydda till en maträtt

1

1

Antal bokstäver

6

Är palindrom

Nej

6
DA
KR
KRY
RY
RYD

17

4

37

49
AD
ADD
AK
AR
ARK
AY
DA
DAR


Sök efter KRYDDA på:



Exempel på hur man kan använda KRYDDA i en mening

  • Bordssalt är den viktigaste smaktillsatsen vid matlagning, men eftersom det är ett mineralsalt (natriumklorid), så är det ingen ört och räknas generellt inte som en krydda.
  • Myntor odlas för användning som krydda och används i till exempel godis, likör, glass och tandkräm, men även till lammkött.
  • När mejram används som krydda i varm mat, till exempel ärtsoppa, är det viktigt att den tillsätts först i slutet av matlagningen, eftersom smakämnena är flyktiga, och kan ånga bort efter för lång uppvärmning.
  • Blommorna kan användas i potpurrier, bladen används färska eller torkade som krydda och bären kan användas till likör.
  • Det är denna kultivar som tillsammans med den vanliga kungsmyntan (Origanum vulgare) framför allt har använts som krydda på pizza och andra tomatbaserade rätter.
  • Pimpinell (Sanguisorba minor) är en flerårig växt som används färsk eller torkad, både som krydda och i te.
  • Det är dels för de är dekorativa, dels för att de kan användas i exempelvis salvor och i matlagning, inte så mycket som krydda eftersom smaken är obetydlig (en aning bitter och salt).
  • Bladen kan användas färska eller torkade som krydda i sallader och maträtter med ost, fisk och/eller ägg.
  • Den grova och knöliga rotstocken ingefära-rhizom används som krydda i särskilt det asiatiska köket eller som medicinalväxt.
  • Kanel är en krydda som bereds av barken från arter i kanelsläktet (Cinnamomum) som ingår i familjen lagerväxter.
  • Spiskummin, även romersk kummin och egyptisk kummin, (Cuminum cyminum) är en krydda som är vanlig i det indiska köket, egyptiska köket, libanesiska köket och det amerikanska tex-mex-köket.
  • Växtens jordstam (rhizom) kokas, torkas och mals till ett gult pulver som är vanligt som krydda i indisk matlagning.
  • Bockhornsklöver (Trigonella foenum-graecum) är en ettårig ört som används som krydda, främst i persisk, indisk och thailändsk matlagning.
  • På planeten Dune, även känd som Arrakis, produceras en högt värderad krydda, melange, som universum är beroende av.
  • Det inkluderar arten kål samt ett antal relaterade arter, varav många använts som kulturväxter, som grönsak eller rotfrukt, för sin olja eller som krydda.
  • Flingor av torkad rökt bonito, under namnet katsuobushi, är en vanligt använd krydda i japansk matlagning och en viktig ingrediens i dashibuljong.
  • Andra populära användningsområden för katsuobushi är som fyllning i onigiri, krydda till kall tofu (tillsammans med piplök och riven ingefära), krydda till ris (då under namnet furikake) och man strör också flingorna direkt över mat som sallader eller som garnering.
  • Före maten är såsen en aptitretare med totopos och till maten en krydda till tacos, enchiladas, quesadillas och andra rätter.
  • Lagerträdets aromatiska blad har prisats i årtusenden som mer än bara krydda, vilket dess namn, nobilis = förnäm eller ädel, avslöjar.
  • Pulvret används som krydda i Indien under namnet ”hin” eller ”hing” som alternativ till lök och vitlök då dessa (liksom rotfrukter) är förbjudna av religiösa skäl för bland andra jainister och brahmacharier.


Förberedelsen av sidan tog: 79,95 ms.