Definition, Betydelse & Anagram | Svenska ordet LUTFISK


LUTFISK

Definition av LUTFISK

  1. en maträtt som nu främst räknas till julmaten bestående av torrfisk som lagts i lut för att därefter blötläggas i lut innan den slutligen kokas

1

Antal bokstäver

7

Är palindrom

Nej

9
FI
FIS
IS
LU
LUT
SK
TF

7

7

138
FI
FIK
FIL


Sök efter LUTFISK på:



Exempel på hur man kan använda LUTFISK i en mening

  • Lut är ett allmänt namn på vattenlösningar av basiska kemikalier, till exempel natronlut, kalilut medan lutfisk bereds av en vattenblandning med natriumkarbonat och kalciumhydroxid (släckt kalk).
  • Innan den klassiska mårtensmenyn kom till Skåne åt man lutfisk till förrätt följt av själva gåsen och avslutningsvis risgrynsgröt till efterrätt.
  • Kaliumhydroxid används vid blötläggning av oliver, för att på kemiskt vis skala till exempel apelsiner och när man blötlägger lutfisk.
  • Spillånga, avstavat spil-långa, är en torkad fiskprodukt, som tidigare användes i Sverige som råvara till lutfisk.
  • Typiska rätter vid julmiddagen är lutfisk (som dock förlorat i popularitet), julskinka, morots-, kålrots- och potatislåda samt inlagd sill och sillsallad (i Finland utan sill, med sillen, finska: rosolli).
  • Han beskrev även en bröllopsmiddag på ön, där man bjöds på först lutfisk, därefter färsk kokt torsk, kolja, gädda, stekt sill, kokt sill, flundra, ål med mera, därefter torsklever och rom, fisksoppa och till efterrätt torkad sjöfågel.


Förberedelsen av sidan tog: 101,45 ms.