Definition & Betydelse | Svenska ordet MATSVAMP
MATSVAMP
Definition av MATSVAMP
- svamp som är ätlig
Antal bokstäver
8
Är palindrom
Nej
Sök efter MATSVAMP på:
Exempel på hur man kan använda MATSVAMP i en mening
- Dess salt, natriumglutamat, förekommer naturligt i till exempel soyasås, kelp, valnötter, hårdostar, matsvamp och tomat.
- Den förekommer talrikt särskilt efter varma somrar och är en god matsvamp, som med fördel kan torkas på grund av sin starka smak och arom.
- Den är liksom sin släkting en god matsvamp men unga exemplar kan förväxlas med gallsopp som har ett finmaskigt rutmönster på foten närmast under hatten, och svagt gulaktig och rosatonad fot.
- Smörsoppen är en uppskattad matsvamp, men den sega, slemmiga hatthuden kan ge matsmältningsproblem, samt förstöra annan svamp som soppen förvaras med.
- Denna lista över matsvampar innehåller svamp som rekommenderas som matsvamp av livsmedelsmyndigheter eller expertgrupper, samt eventuellt svamp som ingår som viktig beståndsdel i traditionellt kök.
- Observeras bör att vissa arter av svampar som kan användas som matsvamp är giftiga, men kan göras ätliga genom en noggrann förvällning eller andra åtgärder.
- Liksom många flugsvampar är den röda flugsvampen giftig och skall därför inte användas som matsvamp.
- Som matsvamp används den bland annat i stuvningar och soppor och unga svampar kan också användas i sallader.
- Som matsvamp är det vanligt att den torkas och används som blandsvamp eller som ersättning för stenmurkla (Gyromitra esculenta).
- Biskopsmössan, som är vanlig i hela Sverige, betraktades fram till slutet av 1970-talet som en god matsvamp utan avkokning.
- Svampen är en ätlig matsvamp, men kan ha en mycket slemmig hatt vilket av somliga kan anses som oaptitligt.
- Den har en tydlig, behaglig doft som liknar anis eller mandel, och anses vara en läcker matsvamp som dock inte tillhör nybörjarsvamparna som gäller alla champinjoner.
- Pepparriskan har vit mjölksaft och brännande smak, varför den inte förekommer så ofta som matsvamp, även om den i insaltat skick lär vara vanlig som sådan i Finland.
- Arten har tidigare ansetts som en läcker matsvamp, men flera allvarliga förgiftningsfall har rapporterats under de senaste decennierna vilket skulle tyda på en möjlig förgiftningsrisk.
- I Sverige har skäggriskan inte betraktats som någon särskilt läcker matsvamp, men den är mer omtyckt i Finland och i Östeuropa.
- Den är en matsvamp och räknas till en av de läckraste champinjonerna och har i flertalet svampböcker statusen trestjärnig matsvamp.
- Intresset för toppmurklan som matsvamp har ökat sedan Livsmedelsverket utfärdade nya rekommendationer som innebär att stenmurklan inte längre anses vara säker att äta ens efter avkokning.
- På grund av förväxlingsrisken med lömsk fingersvamp, vilken är svagt giftig och att nyare rön tyder på att gul fingersvamp kan vara ett artkomplex med okänt antal oätliga och giftiga arter, rekommenderas den inte som matsvamp.
- Pluggskivling har tidigare ansetts som matsvamp, men numera anses den vara giftig, då den kan framkalla så kallat Paxillus-syndrom, som innebär att ett antigen i svampen får immunsystemet att förstöra de röda blodkropparna, så kallad hemolys.
- Den spensliga svampen har tidigare varit vanlig i svampkorgen, men upptäckten att den lätt tar upp arsenik ur marken gör att den numera sällan rekommenderas som matsvamp.
Förberedelsen av sidan tog: 175,88 ms.