Definition, Betydelse & Synonymer | Svenska ordet MJÖLKSOCKER
MJÖLKSOCKER
Definition av MJÖLKSOCKER
- (kemi) laktos; disackarid bestående av en glukos- och en galaktosrest
Antal bokstäver
11
Är palindrom
Nej
Sök efter MJÖLKSOCKER på:
Exempel på hur man kan använda MJÖLKSOCKER i en mening
- Vasslen består av vatten, vattenlösliga proteiner, mjölksocker (laktos) samt en del mineraler och vitaminer.
- Osten utgörs av merparten av mjölkens fett, protein (kasein) och kalcium, och den avskiljda så kallade vasslen av vatten, vattenlösliga proteiner, mjölksocker (laktos) samt en del mineraler och vitaminer.
- Laktosintolerans eller överkänslighet mot laktos (mjölksocker och skummjölkspulver) orsakas av relativ brist på enzymet laktas och är ett normaltillstånd för en majoritet av världens vuxna befolkning.
- Laktos, mjölksocker, är en kolhydrat (en disackarid) som består av glukos och galaktos och finns i däggdjursmjölk.
- Aromat är ett varumärke för en kryddblandning från Knorr som innehåller salt, mononatriumglutamat (E621), mjölksocker, stärkelse, jästextrakt, lök, solrosolja, palmfett, kryddor (bland annat vitlök och selleri), karljohansvamp och smörsopp.
- Samtidigt bildas en nötbrun utfällning av proteiner och mjölksocker, som sjunker till botten och därefter separeras bort.
- I komjölk är det ett viktigt vassleprotein och i primater bidrar ämnet till att mjölksocker bildas i bröstkörtlarna i samband med amning.
- Efter studier i kemi och agrikulturkemi i Leipzig och Paris 1879-80 disputerade han med en avhandling Om utspädd saltsyras inverkan på mjölksocker och blev filosofie licentiat 1881.
- Ett bryggeri som än idag tillverkar öl av potatiskusinen sötpotatis är amerikanske Lazy Magnolia Brewing Company som gör en Sweet Potato Cream Stout av sötpotatis och mjölksocker.
- Vid ostframställning hamnar proteinet kasein och huvuddelen av fettet i osten, medan vassleproteinerna blir kvar i vasslen, som också består av vatten, laktos (mjölksocker) samt en del mineraler.
Förberedelsen av sidan tog: 73,88 ms.