Definition & Betydelse | Svenska ordet OFTALMOLOGI
OFTALMOLOGI
Definition av OFTALMOLOGI
- (medicin) läran om ögat och dess sjukdomar
Antal bokstäver
11
Är palindrom
Nej
Sök efter OFTALMOLOGI på:
Exempel på hur man kan använda OFTALMOLOGI i en mening
- Ocklusion (oftalmologi) – i oftalmologin när man täcker ett öga för att testa synskärpan med vardera ögat.
- Han förordnades 1867 till docent i kirurgi och oftalmologi vid nämnda universitet, blev samma år adjunkt i kirurgi och obstetrik samt var 1883–1904 extra ordinarie professor i oftalmiatrik.
- Han författade den första kända anatomiska skriften, och ett farmakologiskt kompendium för olärda; vidare skrev han avhandlingar i patologi och terapi, om hudsjukdomar, i oftalmologi, gynekologi, om blås- och njursjukdomar, podager samt kirurgiska och prognostiska verk, varjämte han forskade i medicinens historia.
- Det kan även användas för att färga levande celler och används i oftalmologi liksom fluorescein för att diagnostisera olika sjukdomar på ögonytan.
- Efter sin habilitering 1864 var han privat lektor i oftalmologi vid Wiens universitet och assistent till Eduard Jäger von Jaxtthal.
- Beer blev medicine doktor 1786 och vann relativt snabbt ett stort anseende såsom praktisk ögonläkare; därjämte utövade han såsom lärare en så betydande och framgångsrik verksamhet, att regeringen 1812 beslöt att för honom inrätta en särskild lärostol i oftalmologi vid Wiens universitet.
- 1887 studerade han kirurgi och oftalmologi i Danmark och Tyskland och inhämtade därefter på offentligt svenskt uppdrag information om det civila veterinärväsendets administration i andra länder, och studerade med statsunderstöd veterinärskolors organisation och byggnadssätt.
- Han utnämndes till professor i oftalmologi 1886, och till denna professur fogades 1896 även medicinens historia, geografi och statistik.
- År 1831 sökte han ett lektorat i farmakologi och rättsmedicin, blev samma år distriktsläkare i Köpenhamn och företog kort därefter en studieresa till Frankrike, Nederländerna och Tyskland, på vilken han särskilt inriktade sig på patologisk anatomi och oftalmologi; i sistnämnda ämne var främst Johann Christian Jüngken i Berlin hans lärare.
- Knape blev medicine och kirurgie doktor 1902, var stadsläkare i Nykarleby 1902–1908 och därefter i Gamlakarleby samt blev docent i oftalmologi vid Helsingfors universitet 1912.
- Blå Stjärnans Djursjukhus tar emot mer än 42 000 besök varje år och har, utöver specialistkompetens inom hundens och kattens sjukdomar, även spetskompetens inom bland annat kirurgi, invärtesmedicin, akut- och intensivvård, ortopedi, oftalmologi, bilddiagnostik, kardiologi och neurologi.
- Flertalet av dess djursjukhus och kliniker är specialiserade på ett eller flera ämnesområden, såsom invärtesmedicin, kirurgi och ortopedi, oftalmologi, neurologi, odontologi och dermatologi.
- Efter förordnanden bland annat i anatomi 1908–1909, i oftalmologi 1911–1912 och i medicin 1913–1914 var Lindberg underläkare vid barnsjukhuset Samariten och assistent vid Karolinska institutets pediatriska poliklinik 1914–1915, amanuens vid Allmänna barnhuset 1915–1916, underläkare vid Sachska barnsjukhuset 1916–1918, docent i pediatrik vid Karolinska institutet 1918–1919 och tillförordnad professor i ämnet där under en del av 1918.
Förberedelsen av sidan tog: 237,45 ms.