Definition & Betydelse | Svenska ordet SOCKERARTER


SOCKERARTER

Definition av SOCKERARTER

  1. böjningsform av sockerart

Antal bokstäver

11

Är palindrom

Nej

19
AR
ART
ER
ERA
OCK

3

3

719
AC
ACK


Sök efter SOCKERARTER på:



Exempel på hur man kan använda SOCKERARTER i en mening

  • Kolhydrater är en grupp näringsämnen och ett gemensamt namn för sockerarter (sackarider), såväl enstaka sockermolekyler (monosackarider) som sockermolekyler sammankopplade i kedjor (polysackarider).
  • "Glykos" förekommer också som handelsnamn på glukossirap, som innehåller glukos men även maltos och andra sockerarter.
  • Med hjälp av fotosyntesen omvandlar, å andra sidan, växterna koldioxid till syre, vatten och sockerarter som de dels använder i sin egen metabolism, dels lagrar i sina celler.
  • Den tvättade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa då strömmingen genom autolys, det vill säga genom egna enzymer, och tillsammans med bakterier bildar starkt luktande syror som propansyra, smörsyra och ättiksyra ur enkla sockerarter i fisken.
  • Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, vilket är ungefär lika mycket som de flesta sockerarter.
  • Disackarider (även kallad dubbelsocker eller bios) är de sockerarter som består av två monosackaridrester sammankopplade med en glykosidbindning.
  • Sötningsmedel är samlingsnamnet på substanser som åstadkommer sötma, men vanligtvis inte socker och andra sockerarter, utan naturliga eller artificiella (konstgjorda) alternativ.
  • Sportdryck är en typ av dryck som framför allt innehåller vatten, enkla sockerarter, ofta maltodextrin och elektrolyter, vid fysisk ansträngning förbrukar kroppen socker i form av glykogen och kroppen svettas ut elektrolyter (salter).
  • Detta genom tillsättningen av maltextrakt som har enzymer som bryter ned stärkelse till mindre sockerarter.
  • Förjäsbara sockerarter är de sockerarter som jäst kan använda som energikälla, och som omvandlas till etanol och koldioxid.
  • Trommers prov är ett kemiskt test som används för att påvisa reducerande sockerarter som glukos, maltos, laktos med flera.
  • Vanliga övriga sockerarter som förekommer är, i fallande ordning, rhamnos, galaktos, xylos och arabinos.
  • Surt alfa-glukosidas som kodas på GAA-genen är väsentligt för att bryta ner komplexa sockerarter som kallas glykogen till glukos.
  • Kolhydrater kan delas in i enkla sockerarter (monosackarider) och sammansatta sockerarter (disackarider, trisackarider oligosackarider och polysackarider).
  • Osmotrofi innebär upptagande av näringsämnen i form av upplösta organiska föreningar, såsom enkla sockerarter, fettsyror och aminosyror, genom osmos.
  • Alla monosackaridketoser är reducerande sockerarter, eftersom de kan tautomerisera till aldoser via en endiolmellanprodukt och den resulterande aldehydgruppen kan oxideras, till exempel i Tollens test eller Benedicts test.
  • Idisslande djurarter har de speciella enzymer som kan bryta ned cellulosa till enklare sockerarter och kan därför använda cellulosans energi-innehåll.
  • Glukossirap består av olika sackarider (sockerarter), främst glukos och maltos; sammansättningen beror på framställningssättet.
  • Sockeralkoholer är en typ av polyoler, molekyler som liknar vissa sockerarter, men där syreatomen som är dubbelbunden till en kolatom i sockermolekylen har ersatts med en hydroxylgrupp, och således är flervärda alkoholer.
  • I de fukosinnehållande glukanstrukturerna kan fukosylerade glukaner, fukos existera som en terminal modifiering eller fungera som en fästpunkt för tillsats av andra sockerarter.


Förberedelsen av sidan tog: 250,97 ms.