Definition, Betydelse & Synonymer | Svenska ordet STIFT
STIFT
Definition av STIFT
- nål, spets
- spetsigt ritverktyg som inte färgar utan rispar
- löst blyertsstift som fylls på i en stiftpenna
- nål; utbytbar spets på tonarmen till äldre grammofon
- avlång behållare vars innehåll skjuts eller skruvas fram
- kyrkostift, biskopsdöme, område av kyrkan som leds av en biskop
- (botanik) skaft av en pistill, förbindande märket med fruktämnet
Antal bokstäver
5
Är palindrom
Nej
Sök efter STIFT på:
Exempel på hur man kan använda STIFT i en mening
- Han valdes till ärkebiskop av Uppsala stift i augusti 1531 och vigdes av den katolske biskopen i Västerås stift, Peder Månsson (Petrus Magni), varefter Svenska kyrkan hävdar apostolisk succession.
- Lagsagornas geografiska gränser börjar framträda i medeltida dokument från och med 1100-talet, samtidigt som stift och socknar etablerades vilket gav en fastare gräns av lagsagorna omfattning.
- Stiftet grundades som ett missionsstift och omfattade åtminstone formellt hela Götaland, ända tills Linköpings stift grundades och avskildes från Skara stift i början av 1100-talet.
- Ett stift, biskopsstift (dieces), biskopsdöme eller ärkebiskopsdöme är en administrativ region i kyrkoprovinser i vissa kristna samfund.
- Den tillhör Sundborns församling och ingår sedan 2018 i Svärdsjö-Enviken-Sundborns Pastorat i Västerås stift.
- Sedan november 2002 sorterar även Svenska kyrkan i utlandet med drygt 40 utlandsförsamlingar under Visby stift.
- Östanå församling – tidigare församling som sedan 1500-talet ingår i Holms församling, Karlstads stift.
- I Upplandslagen ligger skillnaden mellan folklanden och Roden i den militära organisationen, för i judiciellt avseende förklaras det, att Roden ligger "i landslaghum", och i ecklesiastikt hänseende hörde Norra Roden till Uppsala stift.
- Hedvig Eleonora kyrka (även kallad Östermalmskyrkan), Storgatan vid Östermalmstorg, Stockholm, tillhör Svenska kyrkan och är församlingskyrka för Hedvig Eleonora församling i Stockholms stift.
- Biskopar finns framförallt i kristna samfund, i vilka biskopen är den högste kyrklige ledaren inom ett visst stift.
- Synod (grekiska synodos "sammankomst", "församling", ordagrant "samma väg"), är ett annat ord för kyrkomöte, vanligen biskopsmöten i provinser, stift eller liknande.
- Den byggdes enligt heliga Birgittas anvisningar som klosterkyrka till det intilliggande birgittinerklostret, men är numera församlingskyrka i Linköpings stift i Svenska kyrkan, tillhörande Vadstena församling.
- Båda makarna gjorde någon gång i början av 1340-talet sin första pilgrimsresa som gick till Norge och Olof den heliges grav i Nidaros stift.
- Blekinge verkar inte ha varit en del av Lunds stift förrän under 1200-talet enligt bland andra Knytlingesagan och Necrologium Lundense.
- Romersk-katolska kyrkan i Sverige, i nutid företrädd av Stockholms katolska stift som täcker hela Sverige.
- Efter ett par års studier vid Kölns universitet och i Rom, utnämndes Trolle 1513 till domprost i Linköpings stift, och ett år senare till ärkebiskop av Uppsala stift, där han efterträdde Jakob Ulvsson.
- Gottfrid Billing, biskop i Västerås stift och Lunds stift, vice talman, ledamot av Svenska Akademien.
- Hamra församling, Uppsala stift – en tidigare församling i Uppsala stift i Ljusdals kommun i Gävleborgs län 1931–2002.
- Säby församling, Västerås stift – en församling i Västerås stift i Hallstahammars kommun i Västmanlands län.
- Hans Brask, född 1464 i Linköping, död 30 juli 1538 i cisterciensklostret i Ląd vid Poznań, Polen, var en svensk katolsk präst, biskop av Linköpings stift cirka 1513–1527.
Förberedelsen av sidan tog: 138,08 ms.