Definition & Betydelse | Svenska ordet TEET
TEET
Definition av TEET
- böjningsform av te
Antal bokstäver
4
Är palindrom
Ja
Sök efter TEET på:
Exempel på hur man kan använda TEET i en mening
- På kinesiska är teet, som odlats sedan Tangdynastin däremot känt som zhūchá (珠茶), "pärlte" (dock inte att ihopblandas med det mycket modernare taiwanesiskt pärlte som är ett mjölkte med stärkelsekulor), och man ska när man köper det se till att det har en ytlyster som talar om att det inte blivit för gammalt.
- Det bereds på snarlikt sätt som grönt te, men det vita teet ångas eller steks inte efter skörd utan torkas direkt.
- Det som kännetecknar ceremonin är att man använder en större mängd te, men låter istället teet dra kortare tid än vid en engelsk/västerländsk bryggning.
- Teet odlas på sluttningarna vid Västra sjön i Hangzhou i provinsen Zhejiang i östra Kina där den "drakkälla" finns som givit teet dess namn.
- De senare vanligen lagda i en sil så man kan förhindra att teet drar för länge eller täpper till pipen.
- Dess smak ändras starkt genom lagringen, men traditionellt är det särskilt den fysiska och mentala effekten teet blir tillskriven som värderas mest i östra traditionen.
- Från trakterna runt Kericho kommer stora delar av det kenyanskproducerade teet, och företaget Kenyan Tea har sitt huvudkontor här.
- Exempel på varierande faktorer i tillagningen kan vara temperaturen på vattnet, mängden te, tillsatser och om teet har en speciell smak, så som är vanligt hos de svarta teerna.
- Tesil, en sil för att bereda te från teblad eller för att filtrera bort tebladen från teet i tekannan.
- Namnet på aktiviteten, när den utförs repetitivt i upp och ned rörelser, kan härledas till att det påminner om när man dippar en tepåse i en kopp av varmt vatten för att få smak på teet.
- Traditionellt dricks teet utan att röra om med en sked, varför kandisockret räcker för flera koppar.
- Namnet betyder bokstavligen bryggte (eller avkokt te), vilket antas syfta till hur teet tillreds från torra teblad.
- Kamairicha (釜炒り茶) är ett japanskt grönt te tillrett på kinesiskt vis, det vill säga att man wokat teet istället för att ånga det.
- Då rostningsprocessen kan få en del riskorn att poppa, inte helt olikt popcorn, händer det att teet kallas popcornte, detta är dock inte särskilt vanligt.
- Under rostningen tappar teet många av de catechiner som vanligtvis står för en viss bitterhet i alla teer, även koffeinnivåerna sänks en del.
- Det som är karaktäristiskt för Dian Hong och kan hjälpa identifiera det bland andra kinesiska svarta teer sägs vara andelen fina bladknoppar, även kallad "golden buds", som återfinns i det torkade teet.
- Ostindiskt porslin och andra tillbehör som teet serverades med var lika viktiga i den sociala ritualen som den exotiska drycken i sig.
- Emaljen hindrar utlakningen av järn så teet smakar annorlunda när man använder en emaljerad tetsubin.
Förberedelsen av sidan tog: 154,58 ms.