Definition & Betydelse | Svenska ordet TILLÄMPLIGHET
TILLÄMPLIGHET
Definition av TILLÄMPLIGHET
- egenskapen att vara tillämplig
Antal bokstäver
13
Är palindrom
Nej
Sök efter TILLÄMPLIGHET på:
Exempel på hur man kan använda TILLÄMPLIGHET i en mening
- Rättsfallen har stor betydelse för kännedomen om lagens tillämpning och tillämplighet och den nutida juridiska vetenskapen brukar i stor utsträckning tillmäta dem avgörande vikt såsom prejudikat, så snart de kommit under prövning i högsta instans.
- Läran om adekvat kausalitet har tillämplighet främst i vetenskapsteori dvs läran om vad man kan ha säker kunskap om, förvirra ej med epistemologi.
- Detta beräkningssätt äger särskilt god tillämplighet för vissa legeringar mellan två och två av metallerna bly, tenn, antimon och vismut.
- In dubio contra fiscum är en juridisk princip som säger att vid oklarhet om skattereglers tillämplighet ska avgörandet falla till skattebetalarens fördel.
- Beslutet är rättsligt bindande som internationell rätt för samtliga avtalsparter, men dess bestämmelser är endast tillämpliga på Danmark; beslutet påverkar inte Danmarks övriga åtaganden eller unionsrättens tillämplighet i övriga medlemsstater.
- Till skillnad från förordningar saknar direktiv direkt tillämplighet; därför måste ett direktivs bestämmelser införlivas i medlemsstaternas nationella rättsordningar för att få full rättsverkan.
- Direkt tillämplighet innebär att en förordning inom unionsrätten får rättsverkan samtidigt och enhetligt inom hela Europeiska unionen när den träder i kraft.
- Objektivitet är förmågan hos en föreställning att tjänstgöra som grundval för ett affirmativt antagande; av objektiviteten förekommer två arter: egentliga objekt samt "objektiv" ("urteilsgegenstände"), det vill säga dels menade sakförhållanden, dels beskaffenhets- eller existensobjektiv, på vilka predikaten "sant" eller "falskt" äger tillämplighet.
- Medan den evangeliska kyrkan helt avisar förtjänsttankens tillämplighet på förhållandet till Gud, lär den katolska kyrkan, inte bara att vissa människor kan göra mer än lagen kräver (opera supererogatoria) och därigenom förvärva sig förtjänster, som genom kyrkans förmedling i avlaten och så vidare, kan komma också andra till godo, utan den allmänna uppfattningen särskilt i den romerska kyrkan är behärskad av förtjänst- och lönetankens schema.
Förberedelsen av sidan tog: 153,07 ms.