Definition, Betydelse, Synonymer & Anagram | Svenska ordet TRAKTAT
TRAKTAT
Definition av TRAKTAT
- överenskommelse mellan två eller flera stater; folkrätt
- religiös skrift i litet format, som sprids i stora upplagor; religiös folkskrift; söndagsskoletidning
Antal bokstäver
7
Är palindrom
Nej
Sök efter TRAKTAT på:
Exempel på hur man kan använda TRAKTAT i en mening
- Rügen tillföll Sverige 1648 vid Westfaliska freden, och kvarblev som sådan fram till Wienkongressen genom ett traktat mellan Sverige och Preussen 7 juni 1815.
- Den 25 december detta år lyckades han få Sverige och Danmark-Norge att skriva under en traktat om att fredsförhandlingar skulle inledas vid Brömsebro i februari 1645.
- En traktat undertecknas om att ön tillfaller Kalmarunionen och inte något särskilt av dess tre länder.
- Konkordieboken utgörs av samlingen av den lutherska kyrkans bekännelseskrifter, nämligen dels de för alla kristna kyrkor gemensamma så kallade ekumeniska symbola (apostoliska, nicænska och athanasianska trosbekännelserna), dels följande fem för lutherska kyrkan särskilt gällande: den oförändrade Augsburgska bekännelsen, dess apologi (en försvarsskrift), Schmalkaldiska artiklarna, Philipp Melanchthons traktat Om påvens makt och överhöghet, Martin Luthers katekeser och Konkordieformeln.
- År 1853 bildades Jönköpings Traktatsällskap med läroverksadjunkten Knut Wilhelm Almqvist som ordförande, där målsättningen var att sprida evangeliska traktat.
- Framåt mitten av 1640-talet återvände Testa på nytt till Rom och påbörjade en traktat om måleri, i vilken han avvisade barockens illusionistiska måleri till förmån för en mera stramt hållen klassicism.
- Enligt äldre, numera ifrågasatta, teorier skrev Rogerus under märket Theophilus en berömd traktat Schedula diversarum artium, som innehöll en bok om målning, färgblandning, bindemedel, en uteslutande om glasmålning och en om metallarbeten.
- Ratifikation, eller ratificering, är den process varigenom en stat binder sig rättsligt till en internationell överenskommelse, till exempel ett avtal, ett traktat eller ett fördrag.
- En tradition vill veta, att dessa var namnen på de sammansvurna som traktat efter Alexander den stores liv, och att de sökt en fristad på Antiparos sedan deras anslag misslyckats.
- I en traktat sluten med Ryssland 1773 hade Danmark förbundit sig att bistå med 12 000 man, sex linjeskepp och tre fregatter om Ryssland skulle bli anfallet.
- En preambel är en inledning, exempelvis till ett lands konstitution, en internationell traktat eller rättsakt från EU, där lagstiftningens syfte framgår.
- Lilla ententens främsta uppgift var att med stöd av Frankrike undertrycka alla rörelser, som syftade till ett återuppståndet Österrike-Ungern, vilket fastslogs i ett traktat 31 augusti 1922 i Marienbad mellan de te länderna, och underströk ytterligare genom en militär konvention samma år mellan Tjeckoslovakien och Jugoslavien.
- FN:s folkrättskommission har i tidigare utkast (1980) till traktat om statsansvar utgått från att stater kan begå brott men i sitt slutliga utkast (2001) förkastat denna ståndpunkt.
- Fördraget i Kanton (kinesiska: 中瑞廣州條約), officiellt Freds-, Vänskaps- och Handelstraktat emellan: Hans Maj:t Konungen av Sverige och Norge, å ena, samt Kejsardömet Kina, å andra sidan, var ett traktat mellan Förenade Konungarikena Sverige och Norge och Qingdynastins Kina som undertecknades den 20 mars 1847 i Guangzhou.
- Under pseudonymen Avicebron skrev Gabriol på arabiska Mekor chaijm ("Livets källa"), en nyplatonsk traktat om materia och form, som i latinsk översättning omkring 1150 blev av stor betydelse för skolastiken, accepterad av franciskanerna, bekämpad av dominikanerna.
- Nidda är inom judendomen en benämning på kvinnans spirituellt orena perioder, tiden då hon menstruerar, samt namnet på en traktat i mishna.
- Plenipotentiär, eller befullmäktigad, är en utnämning om fullmakt, vanligen en ambassadör, envoyé eller sändebuds exklusiva bemyndigande att företräda sin statschef och sitt land (sändarlandet) i mottagarlandet för att i sändarlandets namn och myndighet kunna förhandla och underteckna traktat.
- Enligt § 12 i denna traktat skulle staterna hålla ständiga beskickningar hos varandra, och Jacob van Dijck utnämndes 28 juli 1614 till ambassadör hos Generalstaterna, vilket därmed inledde den ständiga diplomatiens epok i Sverige.
- Som flera av sin släkt var Susanne Gøye välstuderad och intresserade sig särskilt för det franska språket, från vilket hon översatte en liten skrift om "jungfrurs uppfostran" samt en traktat om, hvad Forfængelighed der er hos Højhed og Rigdom, skrifter som båda finns i dottern Karen Brahes handskriftssamling.
- 2, är en traktat "en internationell överenskommelse mellan stater i skriftlig form och underkastad internationell rätt, oavsett om den intagits i ett enda instrument eller i två eller flera sammanhörande instrument och oavsett dess särskilda beteckning".
Förberedelsen av sidan tog: 116,60 ms.