Definition & Betydelse | Svenska ordet YOGHURT


YOGHURT

Definition av YOGHURT

  1. förpackning som innehåller yoghurt (1)
  2. (mat) ett slags trögflytande mejeriprodukt som innehåller mjölksyrabakterier

Antal bokstäver

7

Är palindrom

Nej

3
HU
HUR
UR

15

16

79

70
GO
GOR
GOT
GRO
GRY


Sök efter YOGHURT på:



Exempel på hur man kan använda YOGHURT i en mening

  • Yoghurt (eller yogurt; av turkiska yoğurt) är en mejeriprodukt tillverkad av pastöriserad mjölk, pastöriserad grädde och levande yoghurtkultur.
  • Histamin finns i exempelvis rött vin, avokado, ost, feta och rökta fiskar, yoghurt, tomater med mera.
  • Milko hade förutom Milko ett antal varumärken som Fjällbrynt för messmör, mesost och mjukost, Bärry för fruktyoghurt och drickyoghurt, Bollnäsfil, Tigermjölk och Fjällfil för dryckesmjölk, filprodukter och yoghurt.
  • Kon ger människan mycket som är livsnödvändigt för oss: mjölk (som även kan bli grädde, smör och yoghurt), bränsle (torkad kospillning), urin (som förr ansågs vara ett medicinskt preparat), gödning och isolering till hus.
  • Drickyoghurt är drickbar yoghurt framställd på ett sätt där den är mer lättflytande och lättdrucken än vanlig yoghurt, och tillverkas i många olika smaker.
  • Mascarpone används även till frukt, och förekommer i glass, yoghurt och i många bakverk, exempelvis i vissa marängtårtor, cheesecakes och cannoli.
  • Flingor tillverkas av olika sädesslag och äts vanligen med mjölk, fil eller yoghurt, och ibland samman med sylt, socker, fruktbitar, bär eller honung.
  • Rätten serveras ofta med smaksatt yoghurt (likt tzatziki) och man brukar ha sumak på rätten innan den äts.
  • Naan kan på indiskt vis bakas på attamjöl, jäst och salt, och ofta även mjölk eller yoghurt, vilket gör dem fylligare och tjockare.
  • Vanliga efterrätter är halva, garash (bakverk), tulumbichki - friterad deg, baklava, kozunak - sött bröd med frukt, choklad, sylt eller lokum, kompot - en dryck på torkad frukt och mekitsa- friterat bröd med yoghurt.
  • Typiska ingredienser i det grekiska köket är lamm och griskött, oliver, ost, äggplanta, zucchini och yoghurt.
  • Paneer tillverkas genom att tillsätta vegetabilisk syra, som citronsaft, vinäger, citronsyra eller dahi (yoghurt), till varm mjölk för att separera ostmassan från vasslen.
  • Bland annat apelsiner, baljväxter, broccoli, havre, linfrö, lök, spenat, tomat, vindruvor, yoghurt och äpplen har egna kapitel i boken där deras hälsobringande egenskaper förklaras och olika recept presenteras med förslag på hur dessa livsmedel kan ätas.
  • Ayran tros ha uppkommit för att tillgodogöra sig surnad yoghurt genom att minska syrligheten med vattenutspädning.
  • Kryddan används framförallt i tandoori chicken där kyckling täcks med en blandning av yoghurt och tandoori masala, varpå kycklingen långsamt tillagas i tandooren.
  • Acetoin finns i smör, yoghurt, svarta vinbär, björnbär, äpplen, nätmelon, broccoli, brysselkål och sparris.
  • Det grek- och turkcypriotiska köket består av många grillrätter och grytor, ofta smaksatta med citron, yoghurt, persilja och vitlök, och är i allmänhet mindre skarpt än köken från Mellanöstern.
  • Mjölkleveranser sker vanligtvis på morgonen och det är inte ovanligt att mjölkbuden även levererar andra produkter än mjölk, till exempel ägg, grädde, ost, smör, yoghurt och läsk.
  • Det producerar dryckesmjölk, vispgrädde, smör, filmjölk, yoghurt, crème fraîche, ayran och från och med 2012 dessutom en rad olika ostar.
  • Cancoillotte kan ätas och användas som yoghurt: Kall till frukost eller mellanmål, som den är, tillsammans med sylt eller med grönsaker till kötträtter.


Förberedelsen av sidan tog: 169,18 ms.