Definition, Betydelse, Synonymer & Anagram | Svenska ordet FÖRRÄTT


FÖRRÄTT

Definition av FÖRRÄTT

  1. mindre maträtt som serveras före måltidens huvudsakliga (och normalt sett största) maträtt, den så kallade huvudrätten, vid en (formellare) middag eller annan måltid

3

1

Antal bokstäver

7

Är palindrom

Nej

7
ÄT
ÖR

42

1

102

44


Sök efter FÖRRÄTT på:



Exempel på hur man kan använda FÖRRÄTT i en mening

  • Den sistnämnda rätten ligger skottarna varmt om hjärtat och förekommer ofta som förrätt till Burns Suppers; middagar som hyllar den skotske poeten Robert Burns liv och poesi.
  • förrätt - tunna soppor, ofta tillagade på grönsaker, rotfrukt och/eller lättare köttsorter, till exempel kyckling eller fisk.
  • På en klassisk gåsamiddag serveras svartsoppa som förrätt, därefter gåsen, och till sist skånsk äppelkaka som efterrätt.
  • Smörgåsbordet är en 1800-talsmaträtt som utvecklades ur borgerskapets brännvinsbord, en förrätt som var populär från 1500-talet till 1800-talets mitt.
  • I Argentina serveras osten ofta stekt som förrätt eller som tilltugg, med chimichurri, en argentinsk marinad för kött gjord på olivolja och kryddor och kallas då provoleta.
  • För ett pris som i grova drag motsvarar en stor smörgås på ett kafé får studenten en enklare förrätt (sallad, ett par skivor charkvaror), en varmrätt (vanligen finns två eller tre att välja mellan), en bit ost och en efterrätt samt fritt bröd.
  • Salami används mest som smörgåspålägg, kan serveras som förrätt och är en viktig ingrediens i det italienska kökets grytor, fyllningar, pastarätter och soppor.
  • Meze, många smårätter som serveras ungefär som ett svenskt smörgåsbord eller spansk tapas och som oftast förekommer som förrätt.
  • Röran ätes sedan företrädesvis med arabiskt pitabröd, antingen som förrätt eller som tillbehör till huvudrätter såsom grillad fisk eller kött.
  • Carpaccio är en maträtt som oftast serveras som en förrätt (antipasto) eller andra huvudrätt (secondo), och är typisk för det italienska köket.
  • En assiett är en mindre tallrik som används för till exempel bröd och sallad som serveras som förrätt eller vid sidan om huvudrätten på själva huvudtallriken.
  • Lukhmi är en typisk köttfärsrätt serverad som små- eller förrätt, huvudsakligen i Hyderabad i Indien.
  • I ungerska köket serveras soppor som förrätt, och desserter och bakverk samt fyllda pannkakor (palacsinta) som dessert.
  • Den brukar tillredas under sommaren när färska grönsaker finns att använda, och kan ätas varm eller kall som meze eller förrätt.
  • Under veckan delades kockarna in i två lag och gavs tre recept att laga; en förrätt; en varmrätt och en dessert.
  • Lagtävling: Deltagarna delades in i två lag och skulle laga en förrätt samt varmrätt av valfri svensk husmanskost för inbjudna turister på Vasamuseet.
  • Final – Deltagarna skulle laga en valfri trerättersmeny, en förrätt på 60 minuter, en varmrätt på 90 minuter och en efterrätt på 60 minuter.
  • En förrätt med Pitha och Khiri Sedan huvudrätten Enduri Pitha som består av vignabönor, kokosnöt, råsocker och kryddor serverat på blad från gurkmeja.
  • Fava är en populär förrätt, sidorätt eller huvudrätt i det grekiska köket och lagas på delade gula ärter, vickerärten Lathyrus clymenum, linser, bönor och även de indiska kikärterna chana dal.
  • Den serveras ofta som matsäck på utflykter, då den inte kräver uppvärmning, eller som förrätt (antipasto).


Förberedelsen av sidan tog: 288,55 ms.